Solarna pregrinjala za bazen

solarno-pregrinjalo

Prvi topli pomladni dnevi nas že spominjajo na to, da prihaja poletje. Z njim pa tudi sezona kopanja v bazenih. Zdaj je torej pravi čas, da se pripravimo na novo sezono. Zakaj ne bi pri tem izkoristili prav vsak sončen dan?

 

Zunanji bazeni kar 85% energije pridobijo iz površja vode, ki jo ogreje sence. Vendar takoj, ko voda ni direktno obsijana z njim, izredno hitro izgublja temperaturo. Najboljši način, da temperaturo vode v bazenu lahko ohranimo, so solarna pregrinjala.

Res je, da že navaden kos plastičnega materiala, ki ga pregrnemo čez bazen, pomaga ohraniti temperaturo, vendar so solarna pregirnjala pri tem bistveno bolj učinkovita. Zakaj? Ker imajo v sebi majhne zračne žepke, ki odlično ohranjajo temperaturo in z njo grejejo hladnejšo vodo pod sabo. Na soncu se v njih nabere dovolj energije, da grejejo vodo pod sabo tudi takrat, ko sonce že zaide ali ga skrijejo oblaki.

Vrste solarnih pregrinjal

Danes so najbolj popularna mehurčkasta pregrinjala. Ta pregrinjala so zelo lahka, lahko jih oblikujemo po svoje, tudi za bazene, ki niso pravilnih oblik. Ščitijo pred UV žarki, preprečujejo pa tudi izhlapevanje vode in izboljšajo delovanje kemikalij v bazenu. Vendar pa slabo ščitijo pred težjimi predmeti, ki lahko padejo v bazen. Prav tako so nevarna za domače živali, ki se ob padcu v bazen, lahko zapletejo v pregrinjalo. Sčasoma se zaradi vremena izrabijo in jih je potrebno zamenjati. Ponoči izgubijo precej temperature in ne preprečujejo rasti alg.

Druga najbolj uprabna pregrinjala so okroglasta pregrinjala za bazene. Ta so sestavljena iz majhnih okroglih delov, ki se držijo skupaj z magneti in ne prekrijejo celotne površine bazena. Zato uspešno preprečujejo nastanek alg. Lažje jih namestimo, niso nevarna za domače živali, če le te padejo v bazen. Zamenjamo jih lahko krog po krog, kar je tudi ceneje, ko začnejo zaradi vremena izgubljati svoje dobre lastnosti. Vendar pa ne preprečijo, da se ne bi v bazenu nabirale male smeti, ker ni prekrita vsa površina in prav tako kemikalije v njih deloujejo slabše. Prav tako jih je težje pospraviti, saj posameznih krogov ni moč zviti.

Vsaka vrsta pregrinjala ima torej svoje dobre in slabe lastnosti. Vendar so solarna pregrinjala vsekakor zelo koristna in dobro služijo svojemu namenu, ne glede na to za katero vrsto se boste odločili. Z njimi bo vaš prosti čas, ki ga preživite v bazenu, še toliko boljši, zabavnejši in vsekakor tudi toplejši.