raziskave o vplivu proteinov

proteini-zanimivosti-2

Vsi proteini  niso enaki
Protein je zgrajen iz gradbenih blokov, imenovanih aminokisline. Naša telesa aminokisline naredijo na dva načina: bodisi iz nič, bodisi s spreminjanjem drugih. Nekaj aminokislin (znanih kot esencialne aminokisline) mora izvirati iz hrane. Živalski viri beljakovin ponavadi nudijo vse potrebne aminokisline. Drugi viri proteinov, kot so sadje, zelenjava, zrna, oreški in semena, nimajo ene ali več esencialnih aminokislin. Vegetarijanci se morajo zavedati tega. Ljudje, ki ne jedo mesa, rib, perutnine, jajc ali mlečnih izdelkov, morajo dnevno jesti živila, ki vsebujejo beljakovine oziroma proteine , da bi dobili vse aminokisline, potrebne za izdelavo novih beljakovin. Nekatera hrana z visoko vsebnostjo beljakovin je bolj zdrava od druge zaradi tega, kar prihaja z beljakovinami: zdravie maščobe ali škodljive, koristna vlakna ali skrita sol. To je

beljakovinski / proteinski  paket, ki bo verjetno spremenil zdravje.

Beljakovine in kronične bolezni
Proteini v hrani in okolje so odgovorni za alergije na hrano, gre bolj za je preobremenjenost imunskega sistema. Bilo zbranih relativno malo dokazov o vplivu količine prehranskih beljakovin na razvoj kroničnih bolezni pri zdravih ljudeh. Vendar obstaja vedno več dokazov, da imajo izbire beljakovin v živilih pomembno vlogo pri zdravju in izbira vnosa zdravih virov beljakovin, kot so ribe, piščanec, fižol ali oreški namesto rdečega mesa (vključno s predelanim rdečim mesom), lahko zmanjšajo tveganje za nastanek več bolezni in prezgodnje smrti.
Bolezni srca in ožilja

Raziskave, izvedene na Harvard School of Public Health, so pokazale, da je uživanje majhnih količin rdečega mesa, zlasti predelanega rdečega mesa, redno povezano s povečanim tveganjem srčnih bolezni in možganske kapi ter s tveganjem umiranja zaradi bolezni srca in ožilja ali kakršnih koli drugih vzrokov. Nasprotno, kaže se, da se zmanjša tveganje  pri uživanju zdravih izvlečkov proteinov, kot so perutnina, ribe ali fižol. Predelano rdeče meso je  še močneje povezano z umiranjem zaradi bolezni srca in ožilja. Glede količine porabljenih beljakovin obstajajo dokazi, da je prehranjevanje z visoko vsebnostjo beljakovin lahko koristno za srce, dokler je vir proteina zdravega izvora. 20-letna prospektivna študija več kot 80.000 žensk je pokazala, da so tiste, ki so pojedle manj ogljikovih hidratov, ter visoko rastlinskih virov maščob in beljakovin, imele

30%  manjšo tveganje za nastanek bolezni srca v primerjavi z ženskami, ki so uživale visoko vsebnost ogljikovih hidratov v prehrani. Diete so dobile rezultate z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na osnovi vnosa maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Vendar prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter  z visoko vsebnostjo živalskih maščob ali beljakovin ni nudila enakega efekta. Nadaljnji dokazi o srčnih koristih uživanja zdravih  proteinov namesto ogljikovih hidratov izhaja iz randomiziranega preskusa, imenovanega Optimal Macronutrient Trial for Heart Therapy (OmniHeart). Zdrava prehrana, ki je nadomestila nekaj ogljikovih hidratov z zdravimi proteini (ali zdravimi maščobami), je izboljšala kakovost zniževanja krvnega tlaka in škodljivega holesterola lipoproteina z nizko gostoto (LDL) kot podobna zdrava prehrana z večjim vnosom ogljikovih hidratov.

Zadnja študija je ustvarila naslovnice, ker je imela nasprotni rezultat. V tej študiji so švedske ženske, ki so pojedle nizkoogljične, diete z visoko vsebnostjo beljakovin, imele višje stopnje kardiovaskularnih bolezni in smrti kot tiste, ki so jedle manj beljakovin in večje količine ogljikovih hidratov. Toda študija, ki je žensko prehrano ocenila le enkrat in nato sledila 15 let, ni ocenjevala, kakšne vrste ogljikovih hidratov ali kakšne vire proteinov so te ženske jedle. To je bilo zelo pomembno, saj  je večina žensk proteine dobivala  iz živalskih virov.

Proteini in nadzor telesne teže

Enaka proteinska prehrana, ki je dobra izbira za preprečevanje bolezni, lahko pomaga pri nadzoru teže. Raziskovalci na Harvard School of Public Health so sledili prehranjevalnim navadam in življenjskim navadam 120.000 moških in žensk do 20 let, pri čemer so razmišljali, kako so majhne spremembe prispevale k povečanju telesne mase sčasoma. Tisti, ki so v času študije pojedli več rdečega in predelanega mesa, so pridobili več teže, približno en kilogram vsake štiri leta, medtem ko so tisti, ki so med študijem jedli več oreščkov, pridobili manj teže, približno pol funta manj vsake štiri leta. Ena študija je pokazala, da lahko prehranjevanje približno vsakodnevno uživanje fižola, čičerike, leče ali graha poveča polnost, kar lahko privede do boljšega uravnavanja telesne teže in posledično hujšanja.

Ni potrebe, da gre prehranjevanje čez krov z uživanem proteinov. Veliko proteinov in nizka vsebnost ogljikovih hidratov,ter izogibanje sadju in celim zrnom pomeni izgublanje na zdravih vlaknih, vitaminih, mineralih in drugih fitonutrijih.Prebavlanje proteinov izpusti kisline v krvni obtok, ki jih telo ponavadi nevtralizira s kalcijem in drugimi pufrirnimi sredstvi. Če se uživa veliko beljakovin oziroma proteinov, potem je potrebno zaužiti veliko kalcija –  nekaj kalcija se lahko pridobi iz kosti.
Kar se tiče raka, se zdi, da je kakovostni beljakovin pomebnejša od količine zaužitih beljakovin. Raziskave o povezanosti beljakovin in raka potekajo, vendar nekateri podatki kažejo, da tisti, ki jedo veliko rdečega mesa in predelanega mesa nosijo povečano tveganje za nastanek raka debelega črevesa.  Pravtako je kakovost proteinov pomembnejša kot količine vnosa proteinov oziroma beljakovin, kadar gre za tveganje za nastanek sladkorne bolezni (diabetes).