Poročna vabila nekoč

vabilo-rjavo-vrtnica-navpicno-1aa-900x900

porocno-vabilo-rjavoPoročno vabilo je prošnja in vljudno povabilo prejemnika, da se udeleži poroke. Potrebno ga je postati vsaj 8 tednov pred poroko, ter ga napisati v tretji osebi in vljudnem jeziku. Tako kot marsikatero povabilo, so tudi poročna vabila dolžnosti, v zahodni kulturi, mame od neveste. Seveda se je ta tradicija v modernih časih nekoliko porazgubila in se pari raje sami odločajo koga bodo povabili in komu bodo poslali povabilo.  V zgodovini, ko je poroka bila nujno zlo so bile številke gostov mnogo večje. Danes se veliko ljudi odloča za skromne poroke, ki vključujejo samo ožjo družino in najboljše prijatelje.
Več info na Poročna trgovina Goga

Zgodovina poročnih vabila na kratko:

Srednji vek:

V zgodovini niso poznali poročnih vabil. Velikokrat je podobno kot danes poštar, v takratnih časih hodil po ulicah človek in na glas oznanjal novice dneva. Preden so izumili tisk leta 1447 so bile poroke v Angliji predvsem odvisne od glasnikov. Gostje, ki pa so se udeležili poroke pa so bili naključni ljudje, ki so slišali novico. V srednjem veku je bila nepismenost zelo razširjena, zato je bilo prepovedano pošiljati pisna poročna vabila. Prakticirana so bila samo med višjim slojem. Ti so najeli menihe, ki so bili specializirani za kaligrafijo in ročno izklesovanje besedil. Takšna vabila so bila po navadi obkrožena s grbi, naravo in specifični znaki ter zapečatena s voskom.

Po letu 1600:

Kljub pojavu tiska je bilo tiskanje vabil izredno nepraktično in drago. Črnilo so tiskarne odtisnile s uporabo svinca. Takrat se je razvila praksa uradnih poročnih vabil. Te so bile uporabljene v dnevnih časopisih. Leta 1642 je izum novega tiskalnega stroja zvišal kakovosti poročnih vabil. Na dosegu so bila predvsem srednjemu in višjemu razredu. Graviranje je v tistem času bila ključna obrt, ki je vključevala veliko ročnega dela in natančnosti. Umetniki so posebno tehniko vgravirali na železno ploščo zaželeno besedilo. Ta pa je bila kasneje uporabljena za tiskanje vabil. Da se besedilo ne bi poškodovalo so uporabljali beli papir, ki je prekril umetnino. Ta tradicija se ohranja še do danes. Poročna vabila so bila v zgodovini zelo draga predvsem zaradi tradicije. Ta pa je napovedovala posebno graviranje imena vsakega gosta.

Vabila v modernih časih:

Poročna vabila še dandanes ohranjajo tradicijo, ki ostaja na papirju. Seveda so ljudje, ki  svoje vabilo pošljejo kar po elektronski pošti s tem pa pozabijo na čar in posebnost papirnatih vabil. Ljudje, ki imajo velike dohodke najamejo ljudi, ki gredo od vrat do vrat in jih osebno povabijo na poroko.  Glede na to da so današnje izbire neomejene in nobeno vabilo ni preveč posebno, se ljudje velikokrat odločajo da v vabilu pošljejo tudi naravno in biološko čokolado ali pa vabilo popestrijo s svežim cvetjem in majhnimi darovi. Vabilo se na koncu shrani v poročno kuverto in se skrbno pošlje preko podjetij katerim zaupamo. Odgovor na vabilo je moč pričakovati v dveh tednih, vendar so pa dokončne spremembe mogoče do zadnjega dne.