Neoriginalni tonerji in kakovost tiska?

economic-tonerji

Pravijo, da je kakovosten tisk mogoče doseči zgolj z originalnimi tonerji, prav tako pa so ti edino zagotovilo, da se vaš laserski tiskalnik ne bo kvaril in boste tudi v primeru, da do okvare pride, zanj lahko uveljavljali garancijo. Te trditve gotovo ne držijo. Do okvar je morda res prihajalo v preteklosti, ko so bili neoriginalni tonerji izdelani slabo, sedaj pa to že dolgo ne velja več. Prav tako tudi uveljavljanje garancije ni vprašljivo – ne dovolite, da bi vas kdo prepričeval v nasprotno. Kaj pa kakovost? Najbolje jo je kar preveriti.
Več…
Kako dobro tiskajo neoriginalni tonerji?

Za laserski tiskalnik, katerega znamke ne bomo navajali, smo kupili dve vrsti tonerjev, torej originalne in neoriginalne, ter se odločili za testiranje. Test je trajal celega pol leta, saj glede na količino natisnjenih strani, hitreje enostavno ni šlo.

In kakšni so bili rezultati?

Pokazalo se je, da neoriginalni tonerji po kakovosti samega tiska niso dejansko nič slabši od originalnih!
Najprej smo preverjali kakovost tiska besedilnega dokumenta, za katerega je bil potreben črn tisk. Sprva je bil tiskalnik nastavljen tako, da se je za tisk uporabljajo vse barve oziroma vse kartuše. Tiskali smo z originalnimi tonerji, kasneje pa so prišli na vrsto še neoriginalni tonerji. Pazili smo, da je besedilo isto, prav tako pa je bil isti papir – povsem navadne pisarniške pole, pri katerih se nismo ukvarjali z njihovo kakovostjo. Rezultat tiska je bil na pogled povsem  enak.
Nato smo tiskalnik nastavili tako, da se je pri tisku besedila uporabljajo zgolj črno kartušo. Tudi tu ni bilo pri videzu prav nobenih odstopanj.
Pri barvnem tisku, kjer smo kombinirali besedilo, preglednico, graf in sliko, so bili rezultati ravno tako enaki, brez vsakršnih odstopanj. Besedilo, preglednica in graf so bili v obeh primerih lepo natisnjeni, ne glede na to, ali so se uporabljali originalni ali neoriginalni tonerji. Fotografija pa je bila v obeh primerih slabša. A z razlogom – pazili nismo niti na to, da je slika visoko kakovostna, niti na papir.
Tiskanja slike smo se zato lotili ponovno. Za začetek smo izbrali sliko, ki je bila kakovostna (število pik na palec in sama velikost slike). Tako originalni kot neoriginalni tonerji so natisnili podobo, kjer pri primerjavi nismo našli razlik, vendar pa nobena ni bila tako dobra, da bi jo na primer okvirili in dali na steno. Zato smo nazadnje zamenjali še papir – namesto klasičnega smo se odločili za kakovostnejšega, fotografskega. Tisk je bil sedaj veliko boljši, ne glede na to, ali so se uporabili originalni ali neoriginalni tonerji.
Kaj pa »vzdržljivost«? Tu je bila razlika očitna. Kljub temu, da so bili originalni in neoriginalni tonerji  na videz identični in primerni za isti model tiskalnika, so imeli neoriginalni tonerji več polnila, kar je bilo sicer navedeno že na embalaži. Z nobeno vrsto tonerjev nismo natisnili toliko strani, kot je bilo navedeno, kajti za podatek o številu strani se ne upošteva tiska celotne strani ali celo fotografije, so pa neoriginalni tonerji natisnili resnično neprimerno več – tako kot smo glede na višji podatek tudi pričakovali.