Medicinska uporaba nogavic s kompresijo

nogavice-xl

nogavice-xlZdravljenje se običajno predpiše s strani zdravnika, kompresijske nogavice pomagajo vsem ljudem, ki imajo kronične venske bolezni in za preventivno preprečevanje venskih težav. Kompresijske nogavice se priporočajo tudi pri veliko ostalih bolezenskih stanjih. Zelo pomembno je, da za svoje zdravje raje odštejemo kanček denarja več kot pa da si kupimo ponaredke in s tem naše stanje samo še poslabšamo. Nogavice morajo vsebovati pravilen atmosferski tlak in morajo biti pravilno oblikovane v različnih razmerjih.

Kompresijske nogavice se priporočajo pri naslednjih pogojih:

-Utrujene, boleče noge

Utrujene in boleče noge se lahko pojavijo iz različnih razlogov. Morda je delo, ki ga opravljamo zelo zahtevno in potrebuje posebno zdravljenje in pravilno opremo. Utrujene noge se pojavijo takrat ko se krvni obtok upočasni v nogah, ta znak je lahko tudi pokazatelj venske tromboze.

-Edem

Edem je ime za nasprotujoči si sili, ki se pojavita v majhnih krvnih žilah kapilar in povzročita ultra filtracijo plazme in vode v mehkem tkivu.

-Kronična venska insuficienca

Kronična periferna venska insuficienca je, ko žile ne morejo črpati  kri nazaj v srce. In večinoma ta kri ostane v nogah, kar odebeli in zamaši žile.

-Krčne žile

Krčne žile so razširjene vene, ki se lahko bistveno razširijo in lahko povzročijo boleče vensko vnetje. Kadar se krčne žile oblikujejo ne bodo izginile same od sebe. Krčne žile so nazven viden pokazatelj šibkosti ven.

-Pajkove žile

Te žile so najmanjše žile v našem telesu, ki so obarvane rdečkasto ali modro. Tudi pri njih lahko pride do nepravilnosti kar se tiče kroženja krvi.

-Globoka venska tromboza

Globoka venska tromboza se pojavi, ko se  krvni pretok zmanjšuje (predvsem v spodnjih okončinah), zaradi česar se kri zadržuje v določenih delih in povzroča strdke in tvorbe v krvnem ožilju.

-Limfedem

Limfedem je, ko del telesa nabrekne zaradi nenormalnega kopičenja limfne tekočine, ki se pojavlja,  kadar gre pri kroženju limfna tekočina nazaj v kri in se pokaže kot splošno otekanje rok, vratu, nog in trebuha.

-Flebitis

Flebitis je, ko pride do vnetja in strdkov  v venah, največkrat vene nog, zaradi okužbe, vnetja ali travme. Ljudje z krčnimi žilami so pogosteje prizadeti. Vnetje se nenadoma pojavi in povzroči vnetje krvnih sten. Nošenje kompresijskih nogavic je skorajda neizogibno.

-Sindrom ekonomskega razreda

Po dolgih letih zaradi človekove neaktivnosti, težnje po sedenju se krvni obtok upočasnjuje in zadržuje v okončinah.

-Lipodermatosclerosis

Lipodermatosclerosis je vnetje podkožne maščobe.

-Nosečnost

Hormoni se skozi nosečnost sproščajo in prav tako se širi maternica. Kar pa lahko vpliva na sistem ožilja. Uporaba kompresijskih nogavic lahko zmanjša prostorske razlike med venami v tistem času ko stojite. Uporaba nogavice za ves dan je ena najbolj učinkovitih tehnik pri zdravljenju nepravilnosti pri žilah. Najboljše, da jih uporabljate ves dan, kajti polovična nošnja ne obrodi sadov. Vsekakor pa bodite pozorni na proizvajalce in na originalnost izdelkov. Pravilna in skrbna oblikovana kompresijska nogavica je ključnega pomena pri zdravljenju.