Kontaktne leče

lece-13

Leče ločimo glede na sestavo:

Mehke leče

Mehke kontaktne leče se prilagodijo očesu zelo dobro in so očesu prijazne, ter ponujajo zelo visoko udobje uporabniku  pri nošenju. Ker se te držijo neposredno na površini očesa in pokrivajo celotno roženico, so kontaktne leče zelo teseno na očeh. Rezultat tega je, da so leče komaj prepoznavne skoraj nevidne na površini očesa, hkrati pa s tem občutno zmanjšajo tveganje za izgubo, predvsem pri dejavnostih, kot so športne aktivnosti.

Trde leče

Za razliko od mehkih leč so trde kontaktne leče  manjše in jasno vidne na roženici očesa. Imajo stabilno obliko in zaradi trdote občutek tujka v očesu, ki se pogosto zaznava samo na začetku nošenja. Pri trdih kontaktnih lečah je povečana nevarnost izgube in s tem je  povezana omejitev v različnih dejavnostih. Trde leče lahko izpadejo ven z lahkoto v hitrih premikih glave, tako da so za šport nekoliko bolj primerne mehke leče. Posebnosti trdih leč je enostavno čiščenje, ter njihov daljši rok trajanja, oziroma uporabnost samih leč.

Na splošno morajo biti mehke kontaktne leče zamenjane nekje po letu in pol in trde leče je treba zamenjati po približnem obdobju dveh let. Če nosite kontaktne leče le občasno ali samo ob posebnih priložnostih, bi morali glede izbire leč razmisliti tudi iz stroškovnih razlogov. Na izbiro so ponavadi dnevne leče, tedenske leče ali mesečne leče. Odločiti se je potrebno bolj katere so najbolj koristne za vas. Takšne leče se nosijo samo za določeno obdobje in se nadomestijo pozneje. Pri odločanju, katera vrsta kontaktnih leč je najbolj koristna oziroma primerna za vas, je najbolj pomembno da se nikakor ne odločate sami, ampak skupaj z vašim okulistom ali optikom.

Nekateri uporabljajjo barvne ali estetske leče. Glavni namen teh je, da bi pritegnili pozornost, da bi se sami z njimi dobro počutili. Barvne leče so zelo zanimiv modni dodatek in so na voljo v skoraj vsaki dioptrijski vrednosti. Zunanjost osebe lahko spremeni bistveno vlogo kako vas dojemajo. Možna je  popolna sprememba barve oči, in takšne kontaktne leče obstajajo v številnih naravnih in barvnih različicah, ter različnimi motivi.

 

 

V mnogih situacijah kontaktne leče nudijo številne prednosti pred očali. Predstavljajte si na primer, da delate v komercialni kuhinji in se vedno borite z zamegljenimi ali umazanimi lečami na očalih. V primeru nošenja kontaktnih leč se to ne more zgoditi. Zaradi udobja in uporabnosti samih kontaktnih leč se vedno več zdravnikov, delavcev ali poklicnih športnikov zanaša na udobje in uporabnost kontaktnih leč. Ključna posebnost kontaktnih leč je pogosto pozabljena. Primarni razlog za nošenje leč je korekcija vida in omogočanje vedno ostrega vida, ter zmanjševanje zamegljenosti. Ljudje, ki nosijo očala bodo cenili to prednost, ki jih nudijo kontaktne leče in večina se jih odloči za spremembo. Barve, letne in mesečne leče so na voljo po ugodnih cenah v optikah. Korektivne in barvne leče imajo odlično kakovost in so na voljo v parih. Vsako naročilo ponavadi vsebuje podroben priročnik, ki vsebuje vse pomembne informacije za uporabo in nego samih leč. Čakalne dobe za nakup kontaktnih leč ponavadi niso dolge in leče so v veliki meri na voljo uporabnikom.