Kaj nam ponuja osebno trenerstvo?

osebni-trener-ponuja

Osebno trenerstvo (individualno usposabljanje) ali individualno usposabljanje je fizično in morda tudi mentalno usposabljanje v okviru osebne in individualne oskrbe posameznika s strani usposobljenega osebnega trenerja. Svetuje pri pripravi načrta usposabljanja, pripravi individualne načrte, prilagojene posameznim potrebam, in daje nasvete za prehrano, ki podpira usposabljanje oziroma vadbo. Treningi so ponavadi v telovadnicah ali na prostem. Poleg individualnega usposabljanja obstaja kot podpora, tako imenovano usposabljanje za partnerje in usposabljanje v manjših skupinah (npr. Za zaposlene v podjetju).
Več informacij na Marko Geršak
Izdelava in izvedba osebnega in končnega programa usposabljanja pri osebnem trenerstvu bo vključevala vidike ugotovljene pri začetnem razgovoru, izmerjene vrednosti v antropometričnih ocenah in rezultatih preizkusa telesne pripravljenosti. S tem bo osebni trener razvil prilagojen program usposabljanja za eno osebo.

To je za posameznika, ki zahteva osebne storitve usposabljanja, ključnega pomena, vaje in nasveti za usposabljanje, prilagojeni individualnim potrebam. Srednje in dolgoročno načrtovanje dela bo vključevalo tudi spremembo vaj in umerjeno obremenitev, odvisno od doseženih rezultatov ugotovljenih s pomočjo učinkovitosti fizične kontrole s posebnim testom.

osebno-trenerstvo-zenska

 

 

 

 

Osebni trener ustvarja programe usposabljanja, svetuje pri izbiri ustrezne športne opreme in daje nasvete za prehrano, ki podpira usposabljanje. Med usposabljanjem skrbi za ljudi, nudi pomoč in, če je potrebno, popravi nepravilne gibe. V fitnes centrih so osebni trenerji lahko tudi odgovorni za vzdrževanje opreme za treniranje.

Osebno trenerstvo pogosto služi:
– poklicnim in amaterskim športnikom, ki želijo čim bolje izkoristiti razpoložljiv čas z individualno prilagojenimi vadbenimi programi
– Ciljnim skupinam (kot so otroci ali starejši državljani), ki potrebujejo usposabljanje, prilagojeno njim, in njihoviim zmožnostim
– Znanim osebnostim, ki raje izvajajo usposabljanje na samem v primerjavi s telovadnico.
– Posameznikom, ki niso dosegli osebnih ciljev v fitnes studiih ali z dietami in potrebujejo motivacijo, pa tudi nadzor nad treningom s strani osebnega trenerja.

Drugo področje dejavnosti za osebnega trenerja je v fitnesu ali športnem centru. Korporativna sposobnost je ponujena kot skupinski šport za skupine zaposlenih kot kompenzacijsko usposabljanje na delovnem mestu. Cilj so zdravi in motivirani zaposleni, ki so manj bolni. Znani osebni trenerji so Daniel von Sweden, John Sitaras, Clifford Opoku-Afari in Lyen Wong.
Spletno osebno trenerstvo

On-line osebni trener je programiran z znanjem in izkušnjami resničnega trenerja in je po vnosu nekaterih bistvenih osebnih podatkov, npr. Cilj usposabljanja, oprema za usposabljanje, starost in frekvenca treninga, samodejno individualizirani načrti usposabljanja in načrti prehranjevanja za vsakega posameznega uporabnika. Obstaja tudi spletno osebno trenerstvo, v katerem vam pravi spletni osebni trener sporoča preko interneta.
Mikro-fitnes

V mikrofitnes studijih, kjer se usposablja večinoma na majhnem prostoru brez klasične fitnes opreme, so obvezni osebni trenerji. Na primer, uporabljajo se, za treninge moči, treninge s prostimi utežmi, za športne treninge, za funkcionalna usposabljanja ali tako imenovana EMS usposabljanja.

Osebni trener se lahko specializira na različnih področjih telesne vzgoje, kot so bodybuilding, joga, pilates, stretching, tek, triatlon, fitnes, borilne veščine, timski športi ali mišično-kostne ali srčne rehabilitacije.

Osebno trenerstvo je poklic, ki ni urejen in zato lahko najdemo veliko raznolikost strokovnjakov z različnimi ozadji. Zaželeno je, da zahtevte kvalificirane strokovnjake, saj je treba telesno vadbo predpisati v pravilnem odmerku, da bi povečali njegno korist in zmanjšali škodljive neželene učinke.

Čeprav ni urejeno, obstajajo različne organizacije po vsem svetu, ki si prizadevajo poenotiti znanje in značilnosti, ki jih mora imeti osebni trener, in tako svojim strankam ponuditi celovito storitev v korist njihovega zdravja. Če omenimo nekaj več priznanih po vsem svetu, lahko najdemo NSCA, NCSF, Ameriška univerza športne medicine ali AFFA. S temi certifikati lahko zaupamo, da je osebni trener, ki ga iščemo pravi za dajanje nasvetov, je strokovn in ima sposobnost, da doseže rezultate, ki jih iščemo.