Evropske maturantske obleke in plesi

obleka-maturantska

obleka-maturantskaAlbanija je zelo tradicionalna država. Ponavadi je maturantska obleka in ples tesno povezana s religijo in običaji. Ples se po navadi priredi meseca maja aja. Ceremonija je zelo podobna tisti v Ameriki. Vir: www.porocna-agencija.si/maturantske-obleke/

Češka praznuje svoj maturantski ples zadnje leto gimnazije. Ta pa se po tradiciji zgodi po prvem semestru izpitnih obdobij. To pa je predvsem po Januarju in februarju. Dijaki povabi svoje starše in učitelje in druge. Pred plesom se predstavi tudi vsak razred. Sam ples ni tako pomembne najbolj so pomembne točke, ki si vrstijo pred plesom. Denar, ki ga izbirajo se po navadi porabi za zaključni izlet. Podobna je situacija v Sloveniji. Maturantske obleke so si med seboj zelo različne eni imajo zelo kratke, drugi dolge, eni preproste in drugi dramatične maturantske obleke.

V Belgiji dijaki praznujejo svoji zadnji 100 dni šole in v to čast priredijo ples. Tradicionalno je maturantski ples pozimi. Nekatere šole imajo tematske plese in s tem tudi tematsko maturantsko obleko. Nekateri se odločijo da se bodo oblekli v jeans. Nekateri se udejstvujejo tudi posebnega polivanja z barvo, da krstijo vse tiste, ki jih bodo nasledili. Sledijo jim tudi velike povorke.

V Nemčiji učenci proslavljajo maturo tako kot tudi Avstrija. Deli se na dva dela prvi del je dokaj neformalen in takšne so tudi obleke. Temu delu pripadajo vse igre in ostale prireditve. Drugi del pa je bolj uradni del in vsebuje veliko plesa smeha in dobrih maturantskih oblek. Po navadi za njih igrajo šolski bendi in plešejo dunajski valček. Pitje alkohola je dovoljeno ker je pitje vina in piva v Nemčiji dovoljeno že pri 16 letih.

Na Irskem je ples prirejen takrat ko se vse zaključi od izpitov do obveznosti in drugih nevšečnosti. Irska je znana po veliko plesih, ki jih imajo že čez vso leto. Zato sam maturantski ples ni nič kaj posebnega samo še več denarja in še en ples. Irke so tako kot Američanke rade so urejene in rade pretiravajo v maturantskih oblekah.

Na Portugalskem  je maturantski ples dokaj formalen. Ljudje so še vedno tesno povezani z religijo zato pa je ples dokaj uraden. Tiste države, ki so po večini katoliške in je katolicizem še vedno strogo prisoten se vzporedno gibljejo z formalnostjo maturantskih oblek. Kralj in kraljica plesa sta izbrana že na začetku leta, da se na ples lahko do dobra pripravita. Po plesu se dijaki radi odpravijo v nočni klub in diskoteke v katerih preživijo preostanek svojega večera.

V Španiji so maturantski plesi vrhunci leta. Ne samo, da imajo Španke najlepše oblikovalce za svečane in maturantske obleke so Španke tiste, ki imajo največ pojma kako se urediti za svoj ples. Vsi se zavedamo, da je Španija prestolnica mode in da so njihove maturantske obleke brezčasne , elegantne, glamurozne, veličastne in prefinjene.